Wordpress

Opšti podaci o kursu:

WordPress je danas najzastupljeniji alat za administraciju i uređivanje veb sajtova.

Nakon obuke iz WordPressa naučićete kako da od idejnog rešenja bez programiranja napravite kompletan sajt u WordPress-u. Ovaj kurs mogu pratiti svi koji žele da nauče da prave savršene, moderne sajtove.

Ukoliko ste početnik, nema potrebe da brinete – počinjemo sa osnovama, a nakon što savladate prve korake krećemo u razvijanje naprednijih veština izrade sajtova. Na jednostavan, jasan, slikovit način, uz mnoštvo primera iz prakse, a sve u interakciji sa polaznicima.

Poželjno je da polaznici kursa imaju pripremljene tekstove i fotografije, koje će da koriste za izradu budućeg WordPress sajta.


Prednosti WordPress sajtova:

 1. Jeftiniji su od drugih tipova sajtova i brže se postavljaju na web
 2. Administracija sajtova ne zahteva poznavanje programiranja i dizajniranja
 3. Laki su za editovanje i ažuriranje
 4. Pružaju veliki izbor stilova, alata, tema i dodataka
 5. Favorizovani su od strane pretraživača, naročito Google, pa se dobro kotiraju u rezultatima pretrage
 6. Daju analizu posetilaca i popularnosti sajta, što omogućava kontrolisanje njegovog učinka.

Šta dobijate?

 • Do kraja kursa bićete u mogućnosti da samostalno napravite i održavate kompletan sajt.
 • Dobijate besplatan domen i hosting  čime je omogućeno da još godinu dana sami uređujete svoj sajt bez ikakve doplate.
 • Učenje se odvija u grupama od maximum 9 polaznika što omogućava predavaču da prati vaš razvoj i da vas veoma efikasno usmerava kroz ceo proces kreiranja sajta. Na ovaj način razvoj vaših veb veština napreduje veoma brzo.
 • Predavanja drže stručnjaci iz oblasti web programiranja i administracije, koji su polaznicima uvek na usluzi i dostupni za bilo kakve konsultacije.
 • Po završetku ovog web sajt kursa možete se zaposliti na poziciji web administratora sajtova i uvećati svoje prihode. Plate u ovom sektoru kreću se od 450 evra pa naviše.
 • Takođe, možete raditi i samostalno, kao frilenseri za klijente u zemlji i inostranstvu. Izrada jednog sajta u WordPress-u kreće se od 350 do 600 evra.

Šta ćete naučiti?

Agenda:

 • Uvod u WordPress,
 • Snalaženje na kontrolnoj tabli WordPress-a,
 • Anatomija i podešavanje sistema,
 • Kreiranje sadržaja, strane, članaci, kategorije / alati,
 • Kreiranje izbornika / navigacije,
 • Izbor i aktiviranje teme po želji polaznika,
 • Instalacija i podešavanje najaktuelnijih plugin-ova,
 • Ažuriranje sistema, teme i dodataka

Kome je kurs namenjen?

Kurs je namenjen pojedincima ili firmama koji bi želeli da imaju svoj veb-sajt i da samostalno umeju da ga uređuju, održavaju, dodaju ili brišu sadržaj, jednom rečju da vode računa o njemu.

Svima onima koji su oduvek maštali da imaju svoj veb-sajt i da zakorače u čarobni svet veba i pravljenja sajtova. Takođe i onima koji već imaju veb-sajt u WordPress-u, a voleli bi da samostalno upravljaju njime.

Da biste pohađali kurs neophodno je da imate osnovno poznavanje rada na računaru, a poželjno je i da znate osnove bilo kog programa za obradu teksta (Word Office)


Kako izvući maksimum iz ovog kursa?

Ovaj kurs omogućava da po njegovom završetku, imate jedan gotov veb-sajt u svojim rukama. Da biste što bolje iskoristili kurs, imamo par saveta za Vas:

 1. Prilikom prijave na kurs, molimo Vas da nam kažete koji domen biste želeli da Vam registrujemo. Članak „Izbor domena“ Vam može pomoći u odluci o izboru pravog domena. Želimo takođe da Vam skrenemo pažnju da pored standardnog .RS domena, po Vašoj želji možemo da registrujemo i neki drugi nacionalni domen, kao na primer ćirilični .СРБ
 2. Poželjno je da donesete na kurs spreman materijal, odnosno fotografije i tekst, koji biste želeli da stoji na novom veb-sajtu.

Trajanje i tempo kursa:

12 školskih časova (3 dana x 4 školska časa)


Literatura za polaznike:

Svaki polaznik dobija pristup online skripti na veb adresi wordpress.informatika.edu.rs


 Sertifikat:

Nakon završenog WordPress kursa Nastavni Centar Informatika će Vam izdati sertifikat koji potvrđuje da ste savladali tehnike samostalnog kreiranja i održavanja sajta u WordPress programu.


Biografija predavača:

Vladimir Ivaz diplomirani umetnik novih likovnih medija i profesor likovne kulture. Osnovne studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer Novi likovni mediji, a poslediplomske na Hochschule für Gestaltung u Karlsrueu (Nemačka), smer Umetnost medija.

Izradom veb-sajtova se bavi više od 3 godine i ima iza sebe više desetina uspešnih projekata. U firmi Informatika a.d. radi već dve godine kao koordinator veb tima. Svoje predavačko umeće koristi da prenese znanje  polaznicima kursa WordPress-a, čiji je i kreator.

Vladimir Ivaz