Microsoft Word je postao alat koji je prisutan u svakodnevnom životu, bilo na poslovnom ili privatnom planu. Kreiranje objave za kućni savet ili lista za nabavku je redovna pojava danas. Pregled dokumenta bilo da je u pitanju hitan poslovni dopis ili liste za nabavku na pametnom telefonu, je svakodnevna pojava, a Word je u celom tom procesu našao svoje mesto i postao praktično nezamenljiv. Slede nekoliko saveta i trikova koji Vam mogu pomoći u svakodnevnom radu.

Skriveni simboli za lakše uređivanje:

Microsoft Word sadrži skrivene znake koji pomažu kod uređivanja teksta. Postoje propisana pravila o razmacima i započinjanju novog pasusa. Radi lakšeg uočavanja i pozicioniranja ovih delova, uključite ove pomoćne karaktere. Tako ćete znati gde je kraj pasusa, koliko ima praznog mesta, gde ste započeli novi red i koliko je uvučen.  Ako Vam se nekada desilo da ne možete da obrišete stranicu u Wordu, uključite skrivene znakove i čim obrišete skriveni znak stranica će nestati.

word1

Stilovi:

Koristite ugrađene stilove. Uređivanje teksta je zamišljeno kroz stilove za izgled teksta. Iskoristite ih jer tako recimo možete jednim potezom da promenite tip slova – font ili veličinu nad celokupnim testom koji je pod jednim stilom. Ili prostom komandom umetnuti sadržaj dokumenta, aplikacija sve „heading“ stilove prepoznaje kao naslove a brojevi pored naziva označavaju hijerarhiju.

word3

Tako je ovaj naslov postao naslov dokumenta u budućem sadržaju.

Ugrađene stilove možete modifikovati prema svojim potrebama u zavisnosti od zahteva za uređivanjem. Kada napravite svoj „Normal“ stil, snimite ga i koristite ga kao „mustru“ za svaki sledeći.

Poništavanje formatiranja:

U slučajevima kada je potrebno poništiti samo formatiranje teksta i dobiti samo čist „Normal“ stil, kliknite na dugme na „Home“ kartici. Tako ćete dobiti čist tekst koji možete sada ponovo formatirati prema želji.
word123

SPIKE komanda:

Potrebno da iz različitih delova teksta iskopiramo delove i sve nalepimo na kraju ili na već potrebno mesto. To možete obaviti pojedinačnim Copy – Paste potezima ili iskoristiti SPIKE kombinaciju tastera.

Kombinacija za komandu SPIKE je CTRL + F3. Isecite potrebne delove teksta ovom kombinacijom, a zatim i nalepite na željeno mesto kombinacijom SHIFT + CTRL + F3.

Da li ste znali za ovaj trik? Izgleda lako, isprobajte.
spike