Sigurno ste imali priliku da se susretnete sa URL adresama koje izgledaju ovako: bit.ly/rhtz2, bit.ly/bbbb, youtu.be/-0Pa0hhhCgg, ili slično. Ova adresa se ne uklapa u pravila adresiranja domena, izgleda suviše kratko, ne vidi se tačno šta stoji iza toga.

Već neko vreme na internetu postoje servis URL shortener. Domeni kao što su bit.ly, moby.to, tinyurl.com pružaju ovu uslugu. Servis će poslužiti da skratite originalni URL, pratite klikove, sakrijete krajnju destinaciju – adresu. Prosto i jednostavno.

Često su originalne URL adrese veoma dugačke, sadrže puno brojeva i slova. Pomoću ove usluge možete da ga skratite na formu koja izgleda jednostavnije, prihvatljivije a dodatno može se adresa prilagoditi prema nameni za koju je kreirana. Na primer ako je objavljen dokument sa receptom za pravljenje humusa onda se može kreirati adresa http://bit.ly/ReceptHumus. Na ovaj način korisnicima je jasnija poruka i izbegavate predugačke adrese.

Ovi servisi pored skraćivanja originalne adrese nude i uslugu praćenja. Ako ovaj URL ugradite u potpis ili u tekst u elektronskom biltenu onda ćete na sajtu videti statistiku, koliko je pretplatnika kliknulo na link i otišlo na sajt da pročita recept. Moćno oružje za praćenje efekata marketinga.

Ako je potrebno sakriti iz bilo kog razloga originalni domen i privući korisnika da napravi klik, ovo je korisna alatka. Tako se mogu upućivati korisnici na razne vrste sadržaja koji im originalno neće biti privlačni. Ovako se povećava verovatnoća da će korisnik posetiti sajt koji se reklamira.

Kao i uvek postoji i negativna strana, to jest naći će se neko ko će zloupotrebiti ovu pogodnost. Spam ili ti nepoželjna pošta je prvo polje u kome je krenula zloupotreba. Na ovaj način se lako krije originalna adresa i klikom na link odlazi se na željenu destinaciju. Vrlo brzo je ovaj aspekt prepoznat i bit.ly i drugi servisi su počeli da se pojavljuju na spam listama. I filteri za elektronsku poštu su ugradili pravila koja šalju u spam folder sve poruke koje imaju ovaj link u sebi. Tako da ova usluga postala ograničavajući faktor u radu.

Bez obzira na sve to, bit.ly i drugi servisi postali su jako popularni na socijalnim mrežama, kao su Facebook, Twitter ili Instagram. Pomenuti bit.ly je najpopularniji servis sa preko 600 miliona klikova mesečno.

O ovim drugi temama možete se upoznati i lakše ih savladati u Nastavnom centru Informatike.

Ako želite da započnete svoje poslovanje na Internetu potreban je da napravite svoj veb sajt. Veoma atraktivni WordPress kurs omogućiće da savladate ovaj CMS alat, a u istom paketu je i hosting na našim veb serverima.

Nakon kreiranja veb lokacije potrebno je i da drugi čuju da postoji, kurs internet marketinga nudi unapređenje znanja iz ove veoma popularne oblasti.